woensdag 17 september 2014

Vervolgonderzoek bij Biogas Nistelrode

De Omgevingsdienst Brabant Noord gaat in en nabij het inmiddels leeggepompte opslagbassin van Biogas Nistelrode grond- en grondwatermonsters nemen. Het vermoeden bestaat dat de bodem ernstig is verontreinigd.  

Omdat de situatie ter plaatse gevaar kan opleveren voor de veiligheid en gezondheid, is het terrein inmiddels afgezet met een hekwerk. De vergistingsinstallatie is nog in bedrijf, maar de omgevingsdienst heeft de onderneming verboden het bassin opnieuw in gebruik te nemen.

Biogas Nistelrode gebruikte het bassin (inhoud: 6.000 m3) om vloeibaar afval van de mestvergistingsinstallatie op te slaan. Vorige week woensdag werd geconstateerd dat het bassin lekte.Het talud van het bassin was verzadigd geraakt waardoor het inzakte. Er dreigde een groot milieuprobleem: het afvalwater zou bij een doorbraak in een nabijgelegen sloot en op het landbouwgebied van de buren terecht komen.

Op last van de omgevingsdienst werd het bassin daarom vorige week vrijdag in allerijl leeggepompt. Het vloeibaar afval is met tankwagens afgevoerd naar tijdelijke opslagbassins. Om het bassin goed leeg te kunnen maken, moest het talud worden opengebroken. De operatie begon vrijdagmiddag en duurde tot gisteravond 20.00 uur.

De ondernemer kreeg vorige week woensdag opdracht om snel maatregelen te treffen om milieuschade te voorkomen. Hij weigerde mee te werken en ging in beroep tegen de aanzegging van bestuursdwang. De rechtbank behandelde het beroep afgelopen vrijdag en heeft de omgevingsdienst in het gelijk gesteld. Het bassin is overigens zonder WABO-vergunning aangelegd. Om die reden is de omgevingsdienst enkele weken geleden al een handhavingsprocedure tegen het bedrijf gestart. Een medewerker van de omgevingsdienst voelde zich vanmorgen ernstig bedreigd door de ondernemer. Voor de vervolgwerkzaamheden die de omgevingsdienst ter plaatse nog moet verrichten, is daarom politiebegeleiding ingeroepen.

De Omgevingsdienst Brabant Noord voert namens de provincie het milieutoezicht uit en handhaaft zo nodig. Bij de operatie in Nistelrode zijn ook de gemeente Bernheze, het Waterschap Aa en Maas en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). De NVWA is belast met het toezicht op de meststoffenwetgeving.

0 reacties:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

 
Copyright (c) 2010 Biogas Nieuws and Powered by Blogger.