maandag 26 januari 2015

Drenthe laat Brussel haar innovatiekracht zien

Tijdens een ENCORE-bijeenkomst in mei 2014 deed EU Milieu-commissaris Mr. Potoznick een verzoek aan de provincie Drenthe om nauwer samen te werken. Vrijdag 23 januari ontving gedeputeerde Henk van de Boer een delegatie uit Brussel.

Europa heeft baat bij een sterke interne samenwerking, waardoor de economie ook op wereldniveau beter kan concurreren. Ondanks de bescheiden schaal van Drenthe, kan het goede voorbeelden laten zien van innovatieve kracht in het MKB. Vraagstukken waaraan gedacht kan worden zijn de, duurzame en gegarandeerde energievoorziening en demografische veranderingen. Tijdens het werkbezoek leidde gedeputeerde Henk van de Boer een delegatie van DG Environment uit Brussel - onder leiding van directeur Mr. Ciobanu - rond langs interessante bedrijven. Centraal tijdens het werkbezoek stonden “duurzame en gegarandeerde energievoorziening” en “Biobased Economy”. Drenthe wil mede hiermee haar Europese uitstraling en zichtbaarheid van de regio op beide thema’s verbeteren.

Een concurrerende, duurzame en gegarandeerde energievoorziening creƫert economische groei en banen. Het biedt kansen voor innovatie in Nederland en ook in onze regio. Tijdens het bezoek aan Green Planet in Pesse werd inzicht gegeven in de aanpak van deze energievoorziening.

Aansluitend werd op het Energy Transition Park getoond hoe het Energy System of the Future eruit zou moeten zien. Dit systeem omvat een combinatie van hernieuwbare en fossiele brandstoffen. Dit maakt het gebruik van hernieuwbare brandstoffen mogelijk wanneer hiervan voldoende beschikbaar is en heeft een buffer van fossiele brandstoffen bij gebrek aan wind- en zonne-energie.

Het tweede deel van het bezoek vond plaats in Emmen bij de zogenaamde Biobased Cluster. In dit gebied werken kennisinstituten in een keten samen met kleine en grote bedrijven. Er wordt gebruik gemaakt van biobased materialen voor allerlei doeleinden. Bij Green Polymer Application Centre werd ingegaan op de productie en levering van biobased materialen in de landbouw. Tot slot werd bij de EMMTEC Biobased Cluster aandacht besteed aan het “vergroenen” van het “Chemische Energie Cluster” in Emmen.

0 reacties:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

 
Copyright (c) 2010 Biogas Nieuws and Powered by Blogger.